woensdag 17 juli 2013

Hervorming Pro Deo: “Gratis bijstand door advocaat moet mogelijk blijven."


De Raad van State verwerpt het idee van Justitieminister Turtelboom om de mensen remgeld te vragen voor bijstand door een pro-Deoadvocaat in strafzaken. Fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen): “Open VLD-minister Turtelboom bleef doof voor onze kritiek dat volgens de Grondwet iedereen recht heeft op kosteloze bijstand. De Raad van State bevestigt het nu vandaag. Het standpunt van Groen is duidelijk: ook wie het niet kan betalen heeft recht op een advocaat.”

Het advies van de Raad van State zegt duidelijk dat voor beschuldigden in strafzaken er geen remgeld kan gevraagd worden. Van Hecke: “De Raad van State geeft een krachtig signaal dat de minister niet naast zich neer mag leggen. Maar Groen wil een stap verder gaan. Niet alleen in strafzaken maar voor alle rechtszaken moet pro Deo mogelijk blijven. Ook bij andere conflicten, bijvoorbeeld bij een huurgeschil of hoederecht."
De Raad van State stelt in het advies dat Turtelbooms hervorming van het pro-Deosysteem ongrondwettelijk is en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mensen. Volgens Turtelboom is het pro-Deosysteem in België te duur. Maar uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) blijkt dat Nederland 28 euro per burger uittrekt en in België slechts 6 euro.

“Onder het mom van besparingen wil Turtelboom de juridische bijstand afbouwen. Maar juridische bijstand is een sociaal grondrecht, ingeschreven in de grondwet en kan niet in de eerste, de beste budgetoefening sneuvelen“, oordeelt Van Hecke: “Het bestaande systeem is verre van perfect en misbruiken moeten worden aangepakt, maar men mag het kind niet met het badwater weggooien”.

Groen dringt erop aan dat na het advies van de Raad van State, het protest van de magistraten, de Orde Van de Vlaamse Balies en de armoedeverenigingen de minister haar plan bijstuurt en in samenspraak met de actoren een nieuw voorstel formuleert.



Bron persartikel: http://groen.be/actualiteit/Nieuwsflash-hervorming-pro-deo-gratis-bijstand-door-advocaat-moet-mogelijk-blijven_3237.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten